Zorgen over wachtlijsten

wachtrijExtra problemen voorkomen

Binnen onze gemeente zetten we ons schrap voor de verwachte golf van mensen die ten gevolge van de crisis in de problemen gaan komen en bij ons zullen moeten aankloppen voor hulp. Gelukkig hebben we net een professionele gemeentelijke Werk & Bijstand organisatie neergezet die dit, met enige versterking, goed aan zal kunnen. Vooral tijdige en complete hulp zal er voor zorgen dat extra problemen zo veel mogelijk voorkomen gaan worden en dat mensen en hun gezinnen zo snel mogelijk weer zelfstandig in onze gemeente kunnen meedoen.

meters_01Metertjes en wachtlijsten

Een van de metertjes waaraan we kunnen zien dat de crisis ook in Alphen ingrijpt is dat de wachtlijsten voor huurwoningen opeens sterk oplopen. De benodigde inschrijftijd voor een woning bij WonenCentraal is inmiddels meer dan 4 jaar geworden. Nou verwacht ik niet dat de verhouding woningzoekenden versus woningen ‘plotsklaps’ sterk gewijzigd is, maar het is wel duidelijk dat het opeens storm loopt bij huur-woningen. Zijn dit ‘echte’ huur-woningzoekenden? Is er wat anders aan de hand? Schrijven mensen zich ‘voor de zekerheid’ in? Zit de doorstroming vast? Durven mensen niet meer te kopen? En vooral;wat betekend dit nou voor onze gemeentelijke plannen voor het bestrijden van de crisis?

Tijd om vragen aan het college te stellen om te kijken of we hier als gemeente wat aan moeten en kunnen doen. Inderdaad ‘kunnen’, want sinds een vorig kabinet veel geprivatiseerd heeft zijn, naast de zorg, ook woningen sterk aan de vrije markt overgeleverd. Gelukkig maakt althans onze gemeente regelmatig goede afspraken met woningaanbieders en zeker de grootste aanbieder van huurwoningen ‘WonenCentraal’ is zich sterk bewust van haar maatschappelijke rol. Zo zijn er zeker mogelijkheden om deze veranderde situatie samen aan te pakken.

werk_01Werkeloos en schulden

De grote klap moet nog komen, maar nu al worden veel mensen door de crisis werkeloos. Gauw op zoek naar een nieuwe baan, maar ja, dan moet je toch soms verhuizen. Regelmatig spreek je mensen die met geen mogelijkheid een betaalbare huurwoning in de Rijnstreek kunnen krijgen. Noodgedwongen reizen die mensen elke dag op en neer. Vooral jongeren hebben nu weinig kansen om snel aan een betaalbare huurwoning te komen. Zij kunnen zich immers pas als ze 18 jaar zijn inschrijven.

Een ander probleem is het volgende: Door werkeloosheid of wegens dubbele woonlasten kunnen mensen in de problemen geraken. Zij maken dan soms schulden die hun helemaal boven het hoofd groeien. Dubbele woonlasten kunnen ontstaan als je al een nieuw huis gekocht hebt en het maar niet lukt om je oude huis te verkopen. Een huurwoning waar je, tijdelijk of voor langere tijd, gebruik van kan maken kan soms deze problemen voorkomen. Maar, die moet dan wel beschikbaar zijn.

maatwerk_01Maatwerk

De afgelopen jaren zijn er al veel zaken op de rit gezet om aan de groeiende woningbehoefte tegemoet te komen. Ook de specifieke behoeften van starters en vooral van de groeiende groep ouderen worden nu in de plannen meegenomen. Het zal echter nog maatwerk worden om, met de beperkte middelen van een gemeente, maatregelen te nemen om iets van deze crisisproblemen op te lossen. Precies weten waar de schoen wringt is dan cruciaal om de juiste maatregelen te kunnen nemen. De antwoorden op mijn vragen en vooral de achterliggende analyse kunnen hier hopelijk richting aan geven.

Gelukkig wordt er veel in onze gemeente gebouwd (kan je mee sturen), kunnen we goede afspraken met woningaanbieders maken en hebben we al plannen liggen, zodat er genoeg kansen komen om aanbod en vraag geleidelijk weer in balans te brengen. Hiermee leveren we dan tevens een kleine bijdrage aan het voorkomen van financiële problemen van gezinnen en zeker daar geldt meer dan ooit: ‘Voorkomen is beter dan genezen’.

Dit artikel is geplaatst in Alphen gemeenteraad politiek en getagged , , , , , , , , , . Bookmark hier de permalink.

Op dit artikel kan niet (meer) gereageerd worden.