Over zien, de bomen en het bos

boom_01Groen in de wijk

Veel groen in de wijk of het dorp is mooi en maakt een wijk en een dorp veel leefbaarder. Ook kinderen, ouderen en gehandicapten, die vaak wat minder mobiel zijn, kunnen er van genieten. Bomen zijn er echter niet alleen voor het mooi. Bomen kunnen een omgeving ook gezonder maken. Ze zijn vaak prima stofvangers voor al het fijnstof in de lucht. Fijnstof is voor mens en dier gevaarlijk. Je kunt er allerlei erg nare ziekten van krijgen. Juist ‘die’ ziekten die helaas vaak niet makkelijk te genezen zijn. Ook slaan bomen veel broeikasgassen op. Daarvan hebben we als mensheid al veel te veel van in de lucht gepompt en dat beïnvloed nu negatief ons klimaat.

bomen_03Verantwoordelijkheid nemen

Als gemeente Alphen aan den Rijn hebben we hierin onze verantwoordelijkheid genomen. In het verlengde van de landelijke wensen, hebben we een klimaatprogramma opgesteld. In dit programma staan tal van nuttige maatregelen om ook een Alphense bijdrage te leveren aan de klimaatproblemen. Niets ingewikkelds, gewoon eenvoudige maatregelen als bijvoorbeeld het beter isoleren van gebouwen en gebruik van zonne-energie. Dat klimaatplan was echter weinig ambitieus. Daarom heeft onze gemeenteraad er,  middels een besluit,  een ‘plus’ op gezet. Die zogeheten ‘Plus van de raad’ betrof niet alleen wat extra ambities, maar ook heel concrete zaken, zoals het planten van extra bomen. Concrete zaken is iets wat ik persoonlijk heel erg heb bepleit. Te vaak blijven goede intenties immers bij goede intenties. Extra bomen planten is zo’n heel concrete maatregel en ook een leuke, want waar vind je nu zo een maatregel die én effectief én gezond én goedkoop én ook nog eens mooi is?

bomen_01De boom in het bestuurlijke bos

Dat besluit van de gemeenteraad is nu al bijna twee plantseizoenen oud (bomen plant je makkelijker in de winter, als de blaadjes nog slapen). Uit eerdere vragen van vorig jaar bleek al dat de uitvoering van onze klimaatambities een wel erg lange aanloop nodig had. Zo is voor de extra bomen het vorige plantseizoen al nodeloos verloren gegaan. Ook uit de laatste rapportages van B&W&A, werd niet gelijk duidelijk dat de bomen nu massaal Alphen binnenwandelen. Tijd om het bestuurlijke geheugen maar eens op te frissen. Hiertoe maar eens één van de zwaardere (en door mij zuinig gebruikte) bestuurlijke instrumenten ingezet; het stellen van formele vragen (u vindt ze hier). Laten we hopen dat dit schudden aan de bestuurlijke boom helpt en dat we de kwekers in Boskoop toch een goed Alphens plantseizoen kunnen bezorgen!

Enige groene achtergrondinformatie op:

 1. Natuur voor Gezondheid
 2. Bomenstichting
 3. De Groene Stad
Dit artikel is geplaatst in Alphen gemeenteraad politiek en getagged , , , , , , , , . Bookmark hier de permalink.

3 Responses to Over zien, de bomen en het bos

 1. Beste Dick,

  Heel goed dat je dit aan de kaak stelt! Groenlinks heeft in december nog een motie ingediend om meer bomen op het Rijnplein te planten. Helaas stemde bijna de voltallige gemeenteraad, op Groenlinks en 2 SP raadsleden na, toen tegen meer groen op het Rijnplein. Hopelijk gaat het volgende college na 3 maart bomen planten i.p.v. ambities op papier zetten.

  Hartelijke groet,
  Dominique de Roo
  Lijsttrekker Groenlinks Alphen aan den Rijn

 2. Dick Kalkman zegt:

  Hoi Dominique,

  Ja, het was jammer dat het zo mis ging. Het was (helaas ook deze keer weer) een goedbedoelde, maar onhandige motie. Bart had moeten weten dat het Rijnplein en de kades van de Oude Rijn nu precies de twee (bekende) locaties waren, die minder geschikt waren voor het planten van bomen. En als je daar dan geen rekening mee houd (of even tijdig en goed overleg voert) loop je voor de zoveelste keer met je kop tegen de muur. Zo zonde, want er zijn zeker genoeg alternatieven.

  Zelf op het Rijnplein of langs de kades van de Oude Rijn zou je met aangepaste voorzieningen kunnen werken. De wethouder gaf het al aan. Maar goed, dat is relatief wel erg duur en het kost ook nog eens relatief veel tijd. Het is beter onze middelen zo effectief mogelijk te besteden en dan zijn er genoeg locaties waar bomen en groen planten effectiever kan.

  Het belangrijkste punt is echter dat er maar bij enkele politieke partijen weerstand tegen een groener Alphen is en dat alleen onhandig opereren deze schijnbare tegenstellingen oproept. Meer tijd besteden aan een goede voorbereiding met B&W&A en de andere politieke partijen levert echt heel veel steun op. Ook een stuk pragmatisme m.b.t. de keuzes die gemaakt moeten worden is belangrijk. Je kan in de maatschappij niet tegelijkertijd alles in ruimte en tijd realiseren. In dat geval gaan getuigenis en resultaten halen al gauw met elkaar botsen. Dat is een moeilijke keuze, maar voor zaken als een groener Alphen is er samen zeker meer te behalen!

  Dick

 3. Hoi Dick,

  Er zijn inderdaad mogelijkheden om ook langs de Oude Rijn en op het Rijnplein met aangepaste voorzieningen te werken. Wij zullen hiervoor blijven pleiten in de raad, maar het blijft een kwestie van politieke wil bij alle partijen. Daarnaast ben ik het met je eens dat we samen moeten werken voor meer groen in Alphen. Ik hoop dat we dat de komende raadsperiode samen kunnen gaan realiseren!

  Hartelijke groet,
  Dominique