Biodiversiteit in en rond Alphen

slak_01Biodiversiteit

Het herstel en de verbetering van het milieu van onze leefomgeving heeft vele invalshoeken. Vervuiling, het klimaat en duurzaamheid zijn bekende voorbeelden.
Biodiversiteit is een andere invalshoek, die kan helpen om onze leefomgeving en de leefomgeving van de met ons samenlevende dieren en planten te verbeteren.

gif_01Wat is en waarom biodiversiteit?

Een bekende definitie is: Biodiversiteit is de verscheidenheid in genen, soorten en ecosystemen in een regio. Dit klinkt wat ingewikkelder dan het is. Vergelijk een met chemicaliën platgespoten weide maar eens  met een natuurgebied. Als de biodiversiteit laag is en blijft, betekend dit meestal dat veel dieren en planten al zijn uitgestorven. Een helaas goede indicator voor een ongezonde omgeving.

Dit is bijvoorbeeld in onze directe omgeving gebeurd door de intensieve landbouw in de polders. Mechanisch en chemisch zijn de meeste planten en dieren daar vernietigd en zijn er slecht enkele soorten (vooral gras) overgebleven. Zo is het gebied ten zuiden van Alphen qua soorten redelijk rijk en is de Gnephoek een z.g.n. ecologisch arme polder. Door biodiversiteit te bevorderen helpen we bij het herstellen van het milieu en hebben we gelijk een maatlat om het succes te meten. Gelukkig hebben we de afgelopen tijd methoden gevonden om dit goed aan te pakken. Leefbaarheid, gezondheid, milieu en economie komen hierbij mooi samen.

mdwh_logoMilieudienst

Onze milieudienst werkt dus ook aan en met biodiversiteit. Internationaal sluiten we mooie verdragen (eg. CITES), maar hier gaat het vooral om de praktische aanpak.

Het begint allemaal met bewustwording. Op vrijdag 3 juli 2009 vond dan ook in museum Naturalis de regionale conferentie over biodiversiteit plaats. De werkgroep ‘Lekker Groen’ presenteerde de visie voor een regionaal biodiversiteitsactieplan en vele organisaties presenteerden hun activiteiten. De milieudienst werkt hiertoe samen met het Ministerie van VROM, de IDeeWinkel, de GGD, het IVN, het Centrum voor Milieuwetenschappen van de Universiteit Leiden, Naturalis agrarische natuurverenigingen, betrokken Teylingers, RE-CRON en de Leidse Milieuraad. Veel van deze organisaties presenteerden hun, vaak zeer inspirerende, ideeën op de markt bij Naturalis.

gras_01Groene visioenen

Bijzonder aansprekend waren de presentaties van kinderen en organisaties over hun groene visioenen. Her vergroenen van een schoolplein, bloem-rijke bermen en de presentaties van een boek waren enige mooie voorbeelden. De kinderen waren dan ook erg blij dat het Fonds 1818 hun visioenen financieel gaat ondersteunen!
Het leuke is dat veel van die ideeën goed aansluiten op de ideeën en initiatieven in Alphen. Zeker ‘Blij met je Wijk’, wijkbeheer, scholen en het IVN kunnen hier mee verder om onze eigen Alphense leefomgeving weer groener en leefbaarder maken.

Meer informatie vind u op: Milieudienst West-Holland.

Dit artikel is geplaatst in Alphen gemeenteraad politiek, Regionale politiek en getagged , , , , , . Bookmark hier de permalink.

Op dit artikel kan niet (meer) gereageerd worden.