Werkbezoek Archeon

romeinse_soldaatArcheon

Het tweede werkbezoek van vorige week ging naar het Archeon.

Bij het Archeon komt namelijk een nieuw archeologisch museum.  Bovendien had het Archeon al een kleine voorlopige tentoonstelling over ons Romeinse erfgoed ingericht die men graag wou laten zien. Het nieuwe museum wordt samen met de gemeente Alphen aan de Rijn en het Rabo Bouwfonds in Alphen aan den Rijn gerealiseerd.

groene_hartGeschiedenis

Het Groene Hart heeft een rijke geschiedenis. Vrij bekend is de recente geschiedenis, waarvan we immers nog veel van om ons heel kunnen zien. Ook de romeinseperiode is dank zij onze gemeente en vooral het Archeon bekend. Veel minder bekend zijn de middeleeuwen, de prehistorische periode  en eigenlijk zowat alles buiten de recente en romeinse periode. Het Groene Hart kent immers al heel lang menselijk verblijf en bewoning. Nu er betere regelingen zijn voor bodemonderzoek worden regelmatig overblijfselen gevonden. Die verdwijnen echter op z’n gunstigst in de depots en zijn daarmee in de praktijk niet of minder toegankelijk. Zo ook de vondsten van de opgravingen in en rond de twee romeinse forten binnen onze gemeente.

archeologisch_gravenVerzamelingen en Collecties

Ook in het Groene Hart zijn er veel historische verzamelingen en collecties. Ook particulieren hebben al jaar en dag veel vanuit de historie verzameld. Nu bezoek ik zelf in veel landen musea en het valt me op dat daar heel veel van de historie goed toegankelijk is en beschermd wordt. Veel van de particuliere collecties vinden daar uiteindelijk een goed onderkomen, zijn daarmee toegankelijk en gaan niet verloren. Het zal niet de eerste collectie zijn die ergens ligt te vergaan of in de container verdwijnt. Gelukkig is er, dank zij de inzet van vele vrijwilligers, in Alphen een historische vereniging en in Ter Aar zelfs al een museum. Dat alles doet, ondanks alle beperkingen, veel goeds.

museumMuseum

Geweldig dus dat er eindelijk een gespecialiseerd museum komt. Het heeft even geduurd omdat de provinciale collectie (en veel activiteiten daaromheen) ook een plaatsje zocht. Dat gaf wat vertraging, maar daar kan ik heel duidelijk over zijn: Heel goed dat we daar even op gewacht hebben en nu samen met de provincie een veel mooiere voorziening krijgen.

Goed is tevens dat de soms wat gedwongen aandoende focus op de romeinse periode nu ook wat verbreed wordt naar onze gehele geschiedenis. Het lijkt misschien allemaal vanuit een ver verleden, maar ik kan u verzekeren dat de verschillen eigenlijk heel beperkt zijn. Zeker maken de beschikbare materialen, als hout en steen, uitvindingen en de welvaart uit hoe alles eruit ziet, maar het dagelijksleven lijkt door de eeuwen toch sterk op elkaar. Ik kreeg bijvoorbeeld wat romeinse hapjes aangeboden en ik kan u verzekeren dat deze nog steeds tot de Oostenrijkse en Italiaanse keuken behoren.

boerderij_museum_okt_2009_w800Het gebouw

Het gebouw wordt, vlakbij de huidige ingang van het Archeon, geheel in stijl opgetrokken. Als model staat de z.g.n. ‘boerderij van Rijswijk’, een inderdaad bij Rijswijk gevonden ‘romeinse’ boerderij. Klik maar op het plaatje links. Een goed model, zeker daar het, bij behoefte, goed uitbreidbaar is. Hiermee krijgt het Archeon, na het verlies van het Sevilla-paviljoen, weer een goede expositieruimte terug en kunnen de vele collecties nu ook aan een breder publiek getoond worden. Het is immers ons cultureel erfgoed en wie zei ook alweer: Een volk zonder verhalen is een volk zonder geschiedenis en verliest daardoor het zicht op zijn identiteit?

Dit artikel is geplaatst in Alphen gemeenteraad politiek, Provinciale politiek, Regionale politiek en getagged , , , , . Bookmark hier de permalink.

Op dit artikel kan niet (meer) gereageerd worden.