Over een professionele provinciale milieu inspectie

parels_01.jpgHierbij het onverwacht snelle vervolg op het voorgaande verhaal Mammoet en milieu.

Afgelopen maandag heb ik via provinciale milieuklachtencentrale contact opgenomen met de inspectie bij de provincie. De provinciale milieuklachtencentrale is een dienst met een 24 uurs service. Wat er daarna gebeurde was zo’n parel van adequaat ambtelijk handelen, dat ik u de gang van zaken niet wil onthouden. Het begon al met een uiterst effici?nte aanname van de melding. Binnen een paar minuten waren de belangrijkste gegevens opgenomen en werd keurig de verdere procedure toegelicht. Zo’n uur later werd ik al teruggebeld om uitgebreid de situatie door te spreken, de benodigde gegevens uit te wisselen en een dossier op te bouwen.

Het stationsgebied van Alphen aan den Rijn bleek inderdaad een bekende probleem locatie te zijn. Ook de voormalige gasfabriek die in dit gebied heeft gelegen was een bekende bron van een veelheid van soorten bodemverontreinigingen. Het gebied wordt momenteel stapsgewijs gesaneerd. De voornoemde verontreiniging was wel bekend maar was helaas niet doorgegeven aan de inspectie.

Dezelfde morgen werd ik al teruggebeld met de resultaten van de eerste onderzoekingen. De firma Geofox – Lexmond had monsters genomen. Er was in ieder geval al koolas gevonden. Na de analyse van de genomen monsters zal bepaald worden of en hoe de sanering van de verontreiniging aangepakt gaat worden. En u raadt het al, keurig werd de vervolgprocedure toegelicht.

rode_lucht_01.jpg Contrast

U zult begrijpen dat ik een zeer grote waardering heb voor een zo effici?nte en adequate wijze van provinciaal ambtelijk opereren. Het is overigens opmerkelijk hoe verschillend overheidsorganisaties met dit soort zaken omgaan. Laten we het eens vergelijken met recente meldingen over het illegaal storten en gebruiken van te sterk verontreinigde grond in de nieuwe geluidswallen bij de N11. De verschillen in snelheid en effectiviteit waarmee dit soort zaken aangepakt worden zijn dan echt extreem te noemen. Ondanks meerdere meldingen aan de gemeente, waaronder een rechtstreekse melding aan B&W, kwam de gemeente pas na maanden enigszins in beweging. En, ook dit raadt u al, de afhandeling laat nog steeds op zich wachten.

Dit artikel is geplaatst in Alphen gemeenteraad politiek, Provinciale politiek en getagged , . Bookmark hier de permalink.

Op dit artikel kan niet (meer) gereageerd worden.