Wat LED je?

wereld_lamp_01Duurzaamheid

Duurzaamheid, het klimaat, biodiversiteit, een groen dorp of een groene stad, het zijn eigenlijk gewoon facetten van ons zelfde streven: Fijn wonen en leven, nog wat langer met onze planeet kunnen doen en vooral iets overlaten voor onze kinderen en kleinkinderen.

Eén van de vele praktische maatregelen is energiebesparing. Wat je niet uitgeeft hoef je immers niet te kopen en dat betekent niet hoeven te produceren. Dat produceren kost immers brandstof en die is nu meestal vervuilend en begint ook meer en meer op te raken. Verlichting is één van die gebieden waar nog veel te halen is. Daarbij is een van de nieuwere sterren aan het firmament de z.g.n. LED-lamp.

Thuis kunt u deze LED-lampen al toepassen en ook op straat komen nu geleidelijk de eerste LED-lampen als straatverlichting in gebruik.

led_horlogeDenken – Doen

Je zal alle gemeenten de kost moeten geven die zich wat al te enthousiast in het led-avontuur hebben gestort. Is dat dan niet goed? Los van de zuiverheid en effectiviteit van de redenen waarom gemeenten dit doen zijn er zeker enige waarschuwingen op zijn plaats.

evolutie_01Een goede toepassing van nieuwe technologie kost altijd tijd.  Dit geldt ook voor de led-technologie.  De led-technologie is al tientallen jaren oud. De led stamt uit de zestiger jaren (ja inderdaad; eigenlijk de twintiger jaren). De belangrijkste ontwikkelingen hebben echter zowel geleidelijk als recent plaatsgevonden. Kleur (spectrum) en lichtintensiteit waren en zijn bij een led lastige kwesties. Daar is een led als lichtbron overigens niet uniek in. Ook gloei en gasontladingslampen hebben een lange ontwikkelingstijd gehad voordat ze goed toepasbaar werden. Kijk maar eens hoe lang het geduurd heeft voordat je makkelijk ‘één op één’ een gloeilamp door een spaarlamp kon vervangen. Die dingen pasten in het begin en zelfs tot voor kort gewoon niet in veel armaturen. Vanuit een product-ontwikkelingsperspectief gezien niet vreemd, want zelfs de eerbiedwaardige gloeilamp kent nog steeds innovaties om de kleur en het rendement beter te maken.

plc_01Op het moment dat technologie geleidelijk over gaat in techniek komen de eerste producten op de markt. Zelden zijn die eerste producten achteraf geweldig. Misschien geweldig om te hebben, maar de effectiviteit en efficiency zijn meestal wat minder.  Te duur, veel storingen, een nog matige service, weinig standaardisatie, foute toepassingen en nog veel meer ellende zijn typerend voor deze fase. Dit goed plannen en managen is een hele kunst en wetenschap. Cruciaal in de high-tech industrie en onderscheidend in andere bedrijven en organisaties.

wiite_led_01Straatverlichting

Vijftig jaar ontwikkelen hebben nu leds opgeleverd die redelijk wit licht geven, net voldoende licht geven en lang meegaan.  Deze leds worden nu in professionele lampen en armaturen ingezet en daarmee komen er nu veel nieuwe typen straatverlichting op de markt.

green_washing_01Hoe gaan we die nou toepassen? Ik heb me, mede om de voorgaande redenen, altijd afgezet tegen de demagogische insteek ‘om er dan maar een straatje mee vol te gooien’. Leuk voor de buhne, maar of het altijd ‘echt’ zoden aan de dijk zet waag ik te betwijfelen. Misschien vindt u het niet leuk om te horen, maar ook duurzaamheid is aan economische wetten onderworpen. Gelukkig gaat de invoering in Alphen nu heel gestructureerd. Meerdere producten van meerdere leveranciers gaan eerst getest worden en daar ben ik bijzonder blij mee!

U raad al waar: In Ecolonia, een van de eerste ecologische en duurzame wijken in Nederland. Alphen liep daarmee in die tijd nog echt voorop. De huidige verlichting in Ecolonia was voor die tijd ook al vernieuwend, maar de jaren des tijd gaven slijtage en op een zeker moment is het verstandig te investeren in betere lamp-systemen om een optimaal rendement bij het uitgeven van onze belastingcentjes te houden.

rode_led_01Meten is weten

Er gaan producten van meerdere bedrijven en in meerdere uitvoeringen getest worden. Zo’n 35 combinaties dienen zich nu aan de startstreep aan. Dimbare en niet dimbare lampen.  Diverse ‘kleuren’ wit en uiteraard allerlei armaturen.

hemel_01Afhankelijk van het weer en de leveranciers wordt alles dit jaar nog geplaatst en kunt u ze in december in Ecolonia komen bewonderen. Persoonlijk ben ik o.a. benieuwd naar het rendement (we verwachten 30% besparing), de kwaliteit van de uitlichting van de straten, de kwaliteit van het licht zelf (sommige led en ook tl lampen hebben een vreselijke kleur licht) en zeker niet in de laatste plaats het tegengaan van lichtverontreiniging. Het zou immers leuk zijn als we gelijk de kinderen van Alphen hun sterren weer zouden kunnen teruggeven!

Dit artikel is geplaatst in Alphen gemeenteraad politiek en getagged , , , , , , , , , , . Bookmark hier de permalink.

Op dit artikel kan niet (meer) gereageerd worden.