SP en de Censuur

mao_01.jpgVerlies SP

“De Socialistische Partij (SP) verliest 1700 leden in zes maanden” stond in alle kranten. Niet verwonderlijk, want de SP wordt geteisterd door een schier eindeloze reeks van interne ruzies. Zelfs het afschermen en censureren van informatie kan dat niet meer verhullen. Jan Marijnissen doet nog manhaftige pogingen om het vijandsbeeld aan te wakkeren. Helaas komt hij meer en meer ongeloofwaardig over. Zo stond hij, prekend voor de eigen parochie, laatst nog te blaten dat de PvdA er alles aan doet om het ontslagrecht uit te hollen. Dit terwijl de PvdA, samen met de bonden, juist alles op alles zet om aantasting van de werknemersrechten te voorkomen. Ook hield hij de arme schapen op de nieuwe-ledendag voor, dat de SP één van de meest snelgroeiende partijen van Nederland zou zijn. Leugen na leugen, om de aandacht van de eigen problemen af te leiden. De Socialistische Partij herbergt echter vele nette mensen die, uit een positieve maatschappelijke betrokkenheid lid zijn geworden. Niet verwonderlijk dat deze mensen zich niet meer in de SP thuisvoelen.

dwang_01.jpgConflicten en Zuiveringen

De SP maakt de afgelopen maanden het ene na het andere conflict door. Vers in het geheugen ligt nog het conflict met SP-senator Düzgün Yildirim die uit de partij werd gegooid. Daarna was het de beurt aan de hoofdredacteur van het partijblad Tribune. De weigering een kritisch artikel weg te censureren, over hoe er werd omgegaan met Düzgün Yildirim, is de goede hoofdredacteur (Elma Verhey) noodlottig geworden. Tot zover de persvrijheid bij onze maoistische vrienden. Minder bekend zijn de Zutphense affaires rond het SP-raadslid Johan Luijendijk, het Gelderse SP – Statenlid Toine van Bergen, het Utrechtse SP – gemeenteraadslid Mary Mossel en Stella Quasten de (ex-) fractievoorzitster van SP – Enkhuizen. Hoe durfden zij het te wagen een kritisch geluid te laten horen!

censuur_01.jpgCensuur en Geheimhouding

Geheel in de communistische, of moeten we zeggen stalinistische traditie, is de censuur binnen de SP tot een grote kunst verheven. Talloze discussies en kritische berichten worden van de websites van de SP afgehaald. De onverlaten die het toch wagen om hun kritische geluid te laten horen, worden onverbiddelijk afgesloten. Ook wordt er professioneel (ere wie ere toekomt) propaganda ingevoegd, zodat het er allemaal nog strak rood-geverfd uit blijft zien. Geheel in lijn met de censuur zijn ook de stukken van de SP – congressen geheim. Niemand mag weten hoe de gedachten en discussies daar verlopen. Het vreemde is dat de SP, in vertegenwoordigende lichamen als de gemeenteraad, toch vaak voor openbaarheid pleit. Helaas gaat dit niet op voor de eigen zaak. Deze censuur en geheimhouding in de eigen partij is een punt van grote zorg. Wat je thuis hebt geleerd, pas je vaak immers later in je verdere (politieke) leven toe. De droeve traditie van het communisme, met haar vele zwarte bladzijden, laat het ergste vrezen.

kaarsen_01.jpgHoop

Toch is er hoop. Niet alle weggezuiverde leden laten het er lamgeslagen of verbitterd bij zitten. De meeste ex – leden vinden bij de PvdA een nieuw thuis. Hier vinden zij voor hun herkenbare waarden als solidariteit en rechtvaardigheid. Sommigen gaan echter alleen door. Solidara heet de nieuwe partij van Düzgün Yildirim die zich onvermoeibaar blijft inzetten voor de waarden waar hij in geloofd. Gebruikmakend van de nieuwe media als internet laten nu ook de andere slachtoffers hun stem weer horen. SP Transparant is een censuur-vrije website waar wel vrij gediscussieerd mag worden. Iets minder transparant (u snapt het gevaar voor de argeloze SP-er) is de website van het Comité Democratisering SP. Erg vaag is het forum van Het HeleVerhaal punt NL, dat dan ook heel weinig bezoekers trekt.

Ook Stella Quasten blogt met haar stella’s ratjetoe onvermoeibaar door. Rosa Luxemburg zal zich wel in haar graf omdraaien, maar helaas verbonden aan haar naam en duidelijk nog heeeel dicht tegen de SP aan, manifesteert het Platform Rosa zich. Een stalinistische vliegenvanger is er niets bij!

Dit artikel is geplaatst in Landelijke politiek en getagged , , , , . Bookmark hier de permalink.

One Response to SP en de Censuur

  1. GV zegt:

    LS,
    Helaas is SP transparant -net als de SP sites- niet vrij van censuur. Helaas mag ik er bijvoorbeeld niet meer posten. Uiteraard zal de beheerder vinden dat ik dat verdiend had maar hoedanook, schunnige opmerkingen waren er niet bij.
    Grt
    GV