Het wonder van het Rekeningrijden

engel_04St. Eurlings (i.o.)

Minister Eurlings (CDA) heeft met het rekeningrijden onmiskenbaar een eerste stap richting een potentiële zalig of heiligverklaring gezet. Er komt een economisch wonder aan! Rekeningrijden wordt belastingneutraal en het wordt “ook” nog goedkoper voor de burger.

Wow, investeren in een complex informatiesysteem bestaande uit GPS, datacommunicatie, computers, beveiliging, ambtenaren, kastjes in auto’s, een werkende rekeningadministratie en dan wordt alles ook nog goedkoper. Nou, dát mag voor mij een economisch wonder heten!

wonder_01Alles opgelost

Misschien nog een groter wonder is, dat de overbekende problemen met de techniek, de beveiliging en vooral uw privacy opeens opgelost gaan worden. U snapt dat ik nu een stuk rustiger kan slapen. Geen nare dromen meer over GPS jammers, GPS blockers (al voor zo’n 17 eurootjes te krijgen), indentiteitsfraude, handel in gehackte doosjes, verkoop van uw persoonlijke gegevens, enz, enz.
Misschien dat dit wonder ook de oplossing voor het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) kan betekenen. Maar goed, dat systeem is helaas net (na een schier eindeloze reeks mislukkingen) door de hoeven gezakt. Gelukkig waakt St. Eurling (i.o.) over ons rekeningrijden en onze belastingcentjes en zo’n mislukking zal het rekeningrijden beslist “niet” overkomen.
Oh ik weet, vanuit mijn eigen ervaring bij de overheid, dat een goede en vooral autonome programmadirecteur dit alles, mits gezegend met een zelf geformeerde organisatie, voor elkaar kan boksen. Helaas is mijn ervaring dat dit soort helden uiterst dun gezaaid zijn.

heiligeman_02Uitleggen

Misschien dat ik binnenkort ook ga begrijpen waarom het eerste systeem van rekeningrijden opeens niet meer werkt. Het eerste systeem? Ja, dat heet ook wel de accijns op de benzine. Rij je meer, dan betaal je meer. Een beproefd systeem, gebaseerd op het honderden jaren ijverig accijns innen door de Nederlandse Staat. Kennelijk is dat opeens versleten, maar dat laat ik mij graag nog eens door mijn goeroe uitleggen.

file_02Spitsrijden

Oh, denk nu niet dat ik aan acute geestesverweking ben gaan lijden. Het is mij geheel duidelijk dat we met dit nieuwe systeem straks het rijden in de spits duurder kunnen gaan maken en dat St. Eurlings (i.o.) daarmee eindelijk de files gaat oplossen. Verdonk is het niet gelukt en als Wilders & Co niet alle nieuwe Nederlanders uit hun krachtwijken wegpesten, dan heeft St. Eurlings (i.o.) een goede kans om zich als eerste onsterfelijk te maken. Hé, wie riep daar onsterfelijk belachelijk? Foei!

engel_01Meer, meer, meer

Aan alle wonderen komt geen eind. Ook het z.g.n. flankerende beleid gaat een revolutie tegemoet. Al die automobilisten die straks oneindig dankbaar van ons fantastische openbaarvervoerssystemen gebruik gaan maken of al die mensen die opeens buiten de spits kunnen gaan rijden. Nee dát is beslist nog een groter wonder! De lang verwachte culturele revolutie van het nieuwe werken wordt realiteit. Al die domme werkgevers gaan eindelijk het licht zien. En als ik alleen al denk aan de megaprestatie om al dat flankerende beleid op OV-gebied voor 2012 te gaan realiseren. Geweldig, ik word er stil van! Alle openbaarvervoersproblemen in één klap opgelost! Yeah, en daarmee is de economische crisis ook nog in een klap voorbij!
Misschien toch maar een kleine kritische noot: Waar halen we al die mensen vandaan om al die extra busbanen en spoorwegen aan te leggen? Goed ik zal geen kniesoor zijn, dat wordt immers al tof met de nieuwe AOW opgelost!

hephaestus_01De val van Hephaestus

Nu we onze ogen niet meer droog kunnen houden van het aanschouwen, van al die zich aan ons openbarende wonderen, zullen we maar geheel in stijl afronden met een stichtelijk gedichtje van Heimen Dullaert (1636 – 1684).

Laten we hopen dat Hephaestus persoonlijk St. Eurlings (i.o.) de kracht zal schenken om ons al die wonderen bij leven en welzijn te laten beleven.
Ik ben fietsen.

HeimenDullaert_01Op het graf van den voorspoed

Hier rot de Voorspoed, die zo vroolijk groeide en bloeide,
totdat de grootsche Praal hem, tot zijn nadeel, ving,
in gulden zalen sloot, met zijden strikken boeide,
aan gouden ketenen en paarle snoeren hing,
en d’Overdaad die met de Praal te zamen spande,
in ’t slikken onverzaad, in ’t zwelgen onvermoeid,
hem in den wijn verdronk, aan ’t braadspit hem verbrandde.
Dus is de Voorspoed, ach! ten grave voortgespoeid,
en hij, die anderen bevrijdde voor ellende,
raakte om zijn weldoen zelf ellendig aan zijn ende.

Dit artikel is geplaatst in Landelijke politiek en getagged , , , , , , . Bookmark hier de permalink.

Op dit artikel kan niet (meer) gereageerd worden.