Verlanglijstje Sinterklaas

sinterklaas_01

Zie de spaarlamp schijnt door de bomen,
Makkers staakt uw wild geraas.
’t Heerlijk avondje is gekomen,
’t avondje van Sinterklaas.

Hè, ik ben al helemaal in de Sinterklaasstemming. De Alphense economie krijgt weer een impuls en iedereen krijgt snoep. Alleen dat voordurende gezeur aan mijn kop om een verlanglijstje hè. Moeilijk, moeilijk, moeilijk.
Die rare (lastig te krijgen) boeken die ik graag zou willen hebben, kan ik echt niemand aandoen en ik ben eigenlijk heel tevreden met mijn oude bergschoenen.

Nou vooruit dan maar. Toch een lijstje en speciaal voor mijn goede vriend Ronald van de SP, zal ik deze keer eerst eens lekker mopperen. Foei, al die positieve stukjes op mijn weblog toch ?

Ik weet wel drie dingen voor mijn lijstje.

ellende_01Armoede

Ja, ook in ons superwelvarende Nederland is er nog armoede. Veel mensen zitten door allerlei omstandigheden in de financiële problemen. Maar, we hebben toch zo’n fantastische sociale zorg en zeker in Alphen? Heeft u helemaal gelijk in, maar . . .
Het is echter moeilijk en eerlijk gezegd onmogelijk om als gemeente al die mensen te bereiken. Ja, we hebben regelmatig acties gevoerd en we publiceren ons suf. Maar wat nu als mensen niet lezen of kunnen lezen. Ook kan de ellende zo groot zijn, dat dát op zich zelf een blokkade voor hulp wordt. Soms durven mensen niet naar dat enge stadhuis. En laten we niet vergeten dat het soms gewoon als een schande wordt ervaren.
Maar ik bedenk net wat: U kunt mij een mooi cadeautje geven. Als u nou eens in uw kennissenkring rondkijkt of iemand in de (stille) armoede zit. Er zijn namelijk binnen onze gemeente genoeg mogelijkheden om deze mensen te helpen. Weet u iemand, neem die dan gewoon een keer mee naar de balie van het stadhuis. Ze bijten daar echt niet, helpen je prima en ik ben echt heel blij met zo’n mooi cadeautje!

biologisch_05Duurzaamheid

Nee, het bevalt me eigenlijk helemaal niet hoe wij onze enige wereld verzieken. Rotzooi storten in de natuur. Dieren laten creperen. Uw en mijn voedsel vol met medicijnen stoppen. Fijnstof in de lucht en in onze longen pompen. De natuur leegroven en letterlijk opbranden. Moet ik doorgaan?
Dat kan zoveel beter. U en ik kunnen hier echt het verschil maken. Als overheid kan je al honderden dingen doen, maar u en ik ook. Het milieu begint immers bij jezelf.
Weet je wat. Die spaarlamp had u al, maar als u nou eens wat meer biologische of ecologische hap koopt. Tegenwoordig ook al een beetje in de supermarkt te krijgen, maar in Alphen vooral bij De Groene Winkel in de Hooftstraat. In het ergste geval leert u als cadeautje ook nog gezond en lekker koken. U blij en ik blij.

marteling_01Mensenrechten en Discriminatie

In ruim 150 landen van de wereld wordt er gemarteld. Nee, niet alleen in die bananenrepublieken of door de chinezen in Tibet, maar ook vlakbij in de USA, Noord-Ierland, Spanje en Marokko.
Ook in ons mooie Nederland gaat het echt niet lekker hoor. Je bent jonger of ouder en dan sta je gelijk al achteraan in de rij voor een baan. Als jongere heb je geen ervaring, dus niet makkelijk een baan. En ben je wat ouder, dan heb je een goede kans om als oud vuil langs de weg gezet te worden. Helemaal jofel wordt het als bijvoorbeeld ook nog je vader uit het buitenland kwam. Dan ben je gelijk ook nog zo’n #*$ allochtoon. Jammer, dat jij wel gewoon je best doet. Je gaat toch lekker het vakje ‘allochtoon’ in. Geen werk, weinig ruimte thuis en dan ga je hangen en krijg je op je kop. Zie je wel: je wilt niet deugen.
Kinderrechten schenden we hier ook aan de lopende band. Maakt het uit al die internationale verdragen. Sorry, gewoon even vergeten in de wet en regelgeving te verwerken. Oh en die kinderen die ècht hulp nodig hebben, stoppen we wel even in de gevangenis. Ja, een beetje last van al die wachtlijsten hè.
Maar goed, genoeg gemopperd. Samen kunnen we het stapje voor stapje aanpakken. Kijk eens bij Amnesty of Unicef en doe mee. Ik ben heel blij met een nieuwjaarskaart van Amnesty of Unicef!

Eerlijk zullen we alles delen
suikergoed en marsepein.

Ban dus vrij de vrees uit ’t hart;
‘k Wed er ligt geen enk’le gard.
Ban dus vrij de vrees uit ’t hart;
‘k Wed er ligt geen enk’le gard!

Sinterklaas

Dit artikel is geplaatst in Alphen gemeenteraad politiek, Europese politiek, Landelijke politiek, Mondiale politiek en getagged , , , , , , , , , . Bookmark hier de permalink.

Op dit artikel kan niet (meer) gereageerd worden.