Geld voor arme kinderen

kinderen_01.jpgEén van de nieuwe en meest sympathieke kabinetsmaatregelen voor armoedebestrijding bereikt een dezer maanden de gemeenten. Het betreft de regeling voor maatschappelijke participatie kinderen. In Nederland leven 310.000 kinderen in huishoudens met een inkomen dat lager is dan de armoedegrens (ruim 9%), waarvan 114.000 al 3 jaar of langer (bron SCP). Voor de PvdA zijn de gevolgen hiervan voor deze kinderen onacceptabel. Kinderen van (relatief) arme ouders krijgen nu geld om, beter of weer, ‘mee’ te kunnen doen.

Kinderen van arme gezinnen kunnen meer dan andere kinderen het slachtoffer worden van sociale uitsluiting. De gezondheid kan opspelen, maar nog vaker is er simpelweg geen geld om ‘mee’ te kunnen doen. Wat geld voor de voetbalvereniging, een schoolreisje, boeken kunnen lenen in de bibliotheek, ‘ook’ een hond mogen verzorgen, met je vriendjes kunnen ‘chatten’ op een PC, het zit er vaak gewoon niet in.
Veel mensen kunnen goed omgaan met weinig of minder inkomen, maar het kan ook goed fout gaan. Vergeet niet dat ellende vaak niet alleen komt en dat kinderen daar dan wel vol de klappen van kunnen ondervinden.

geld_01.jpgIn sommige gemeenten zijn er regelingen bij lokale instellingen om dispensatie te geven van contributies. Helaas niet overal en zeker niet altijd toegankelijk. De drempels zijn soms gewoon te hoog en de prioriteiten liggen niet altijd bij het kind. De realiteit is dat mensen vaak geen gebruik (kunnen) maken van alle mogelijkheden. Zo je het (verantwoordings-) formulier al begrijpt, wordt je er na het zoveelste formulier ook niet echt vrolijk van. Je hoopt dan maar dat mensen dan iemand treffen die ‘de weg weet’ en zich door de papierwinkel en de vele bureaucratieën heen vecht.

sport_01.jpgAhmed Aboutaleb (Staatssecretaris van de PvdA) schreef het al treffend: “Ik vind het van belang dat kinderen uit arme gezinnen dezelfde kansen hebben als kinderen uit rijke gezinnen. Kinderen moeten kansen krijgen. Kansen om de kwaliteiten te ontwikkelen die ze in zich hebben, ongeacht het inkomen van hun ouders”.

Er ligt nu een uitdaging voor alle gemeenten om hier een mooie en vooral toegankelijke regeling voor te maken, zodat ‘alle’ kinderen bij het nieuwe schooljaar over een PC kunnen beschikken, mee kunnen sporten of de hond moeten uitlaten. Bij ons in Alphen aan den Rijn zit de voorbereiding gelukkig al goed in de rit.

Dit artikel is geplaatst in Alphen gemeenteraad politiek, Landelijke politiek, Mondiale politiek en getagged , , , , . Bookmark hier de permalink.

Op dit artikel kan niet (meer) gereageerd worden.