LED-lampen innovatie

lamp_01Gloeilampen

Onze klassieke energiebronnen, zoals olie en gas, raken in een razend tempo op. Zuinig omgaan met energie is een van de beste oplossingen om hier goed mee om te gaan. Ook op Europees niveau dingt dit besef eindelijk door en wordt er nu hard aan gewerkt.
De kogel is door de kerk: In de Europese Unie (EU) mogen vanaf 1 september 2012 geen gloeilampen meer worden verkocht. Met het voorstel van de Europese Commissie is door het wetgevend comité van lidstaten van de Europese Unie ingestemd. Voor gloeilampen van 100W geld het verbod al na 1 september 2009.

spaarlamp_02De spaarlamp

Moeten we nu met z’n allen aan de spaarlamp of zijn er alternatieven? Maar eerst: waarom stel ik deze vraag? Het antwoord is dat aan spaarlampen, als nazaat van de eerbiedwaardige TL-buis, nadelen zijn verbonden. Wat zijn deze nadelen: Het naarste is dat er kwik in zit. Vervelend genoeg zijn de nieuwere modellen ook nogal breekbaar (vroeger zat er meestal nog een extra stevige glazenmantel om). Kwik is giftig en kan onder andere ernstige schade in de hersenen, het zenuwstelsel, de lever en de nieren aanrichten. Vooral kwikdamp kan goed via de longen worden opgenomen. De consequentie is onder andere dat defecte spaarlampen als chemisch afval moeten worden ingeleverd.

straling_01Er is nog wel meer aan de (overigens prima werkende) spaarlamp af te doen, maar laat ik mij beperken tot de milieu-aspecten. TL-lampen en spaarlampen geven, naast het gewenste licht, elektrische velden, UV en IR straling af. Technisch niets bijzonders, maar helaas bij zo’n 5% van de bevolking in verband gebracht met hoofdpijnen, duizeligheid en concentratieproblemen. Alles is echter relatief, want heeft u nog steeds uw DECT-telefoon, mobieltje, o.i.d. op uw nachtkastje liggen dan heeft u al genoeg problemen.

led_03De LED

Een nieuw alternatief is de ledlamp. LED is de afkorting voor ‘light emitting diode’, in goed Nederlands: lichtemitterende diode. Nu zegt u dat waarschijnlijk nog weinig, maar het is een lid van de (halfgeleider) familie van transistoren, diodes, Esaki Diodes, FET’s, thyristoren, chips, enz. Ik zal u de, overigens erg interessante, achterliggende fysica en mathematica besparen. Als alternatief een beetje vreemde video die heel goed laat zien dat hoogtechnologische producten als ledlampen eigenlijk een verbluffend eenvoudige ontstaansgeschiedenis hebben. Maak je eigen LED 🙂

led_05De ledlamp

Het is een lange weg geweest van de eerste rode LED’s naar groene, blauw en zelfs witte exemplaren. Zo moeilijk dat uit pure ellende er zelfs combinaties van LED’s en blauwe gloeilampjes zijn gemaakt. Uiteindelijk is het allemaal gelukt en als opvolger van de plasma-TV en LCD-TV liggen nu zelfs de eerste LED-TV’s in de winkels.
Ook op ledlampen-gebied moest er een ontwikkeling worden doorgemaakt. De eerste generaties witte exemplaren gaven, net als bij TL-verlichting en spaarlampen, vooral relatief ‘koud’ of blauwachtig licht af. Leuk en interessant bij autoverlichting maar niet ieders eerste keus in de woonkamer.

led_02Het werkt!

Ook andere problemen moesten overwonnen worden. De (zeer lange) levensduur was al gauw prima voor elkaar, maar de stralingshoek, het bereiken van een z.g.n. gloeilampenspectrum, de prijs en de behuizingen, waren enige voorbeelden van hardnekkige problemen. Wel, het einde van alle ontwikkelingen is (gelukkig) zeker nog niet in zicht, maar ledlampen zijn nu al prima toepasbaar en verkrijgbaar. Helaas zijn de ledlampen nog wel wat beter (und bisweilen preisgünstiger) in Duitsland dan in Nederland verkrijgbaar. Gelukkig zijn in Nederland ledlampen al wel volop via het internet verkrijgbaar. Een vuistregel is dat een ledlamp ruim tien keer zo efficiënt is als een gloeilamp. Dus een 4 Watt ledlamp komt overeen met een 40 Watt (of meer) gloeilamp. Er zijn al ledlampen in vele (ook klassieke) vormen voor de meest gebruikte typen fittingen. Zelfs TL-buizen kunnen nu uitgewisseld worden door ‘LED-buizen’.

Ter illustratie van het aanbod hieronder een productvideo van een Duitse firma die ledlampen ontwikkelt en verkoopt.

Dit artikel is geplaatst in Alphen gemeenteraad politiek, Europese politiek en getagged , , , , . Bookmark hier de permalink.

Op dit artikel kan niet (meer) gereageerd worden.