Door het bos de bomen niet meer zien 1/3

bomen_01Nationale boomfeestdag, een mooi moment om beginnen met te schrijven over het antwoord van het college van B&W op mijn vragen. Vragen over de uitvoering van ons gemeentelijke klimaatplan. Even alles opfrissen: Mijn vragen kunt u in deze brief vinden en de achtergrond van de vragen kunt u in dit artikel vinden.

De essentie van dit alles is dat de Gemeenteraad, o.a. om milieu(klimaat) en gezondheidsredenen (fijnstof), het college opdracht heeft gegeven extra bomen in Alphen te planten èn dat er twijfel was over de juiste en tijdige uitvoering.

brief_01

Tranentrekkend antwoord
Ik stel zelden formele vragen. Enerzijds zijn er veel effectievere wegen om informatie te verkrijgen en anderzijds is het beter dit wat zwaardere instrument spaarzaam te gebruiken. Het zal u dan ook niet verbazen dat, als ik dan toch formele vragen stel, er zeer waarschijnlijk wat aan de hand is. Helaas blijkt het ook nu weer raak te zijn.

Kijken we naar de beantwoording, dan valt gelijk op dat er moeite is gedaan mijn vragen netjes te beantwoorden. Dat is fijn want dat geeft betrokkenheid aan. Ik wil dat graag voorop stellen, want de antwoorden zijn inhoudelijk meer dan tranentrekkend.

De harde conclusie is dat het college van B&W géén adequate uitvoering aan het besluit van de gemeenteraad heeft mogen geven. Onwil,  onkunde, ‘even vergeten’, ‘niet gesnapt’, overmacht of is er wat anders aan de hand? U mag het zeggen, maar één ding is duidelijk: Er is niet goed gestuurd en bestuurd. Nu lijd ik even aan een ernstig gebrek aan populisme, dus laten we de zaak eerst maar eens inhoudelijk bekijken en vooral kijken of er geen oplossingsrichtingen zijn.

laatste_boom_01Alphense bomenherdenkdag

Om gelijk maar met de droeve conclusie te beginnen: Het aantal bomen per oppervlakte wordt niet uitgebreid, maar loopt zelfs terug.

Bij nieuwe uitbreidingen in onze dorpen komen er zonder meer bomen bij. Niets mee mis met die 304 nieuwe bomen in die nieuwe woon- of werkgebieden. Helaas is dat niet voldoende om de algemene achteruitgang te keren. Overigens is voor een Alphenaar, die de bomen in zijn wijk ziet achteruitgaan en/of verdwijnen, een boom elders slechts een schrale troost.

  • Bij de OTA (overslag terminal Alphen) zijn er problemen met het aanplanten van bomen. Dit omdat het kader met betrekking tot de inrichting in een provinciale landschappelijke visie is bepaald. Rustig maar, neem nog een glas melk, dit verhaal klopt inderdaad niet. Komen we later op terug.
  • Wel zal ter compensatie van de realisatie van de OTA zo’n zes hectare nat/droog groen in de directe omgeving van de N11 worden aangelegd. Prima! Dit verhaal klopt wel. Ik heb dat (tot treurnis toe) als explicite eis gesteld bij onze instemming met de OTA. Nou nog kijken wat onze provincie in de naast gelegen gebieden gaat presteren. Hiermee kunnen we stapje voor stapje de ecologische verbindingen middels de zogeheten ecologische verbindingszones gaan herstellen.
  • cryloud_01Bij ‘werken’ (bijvoorbeeld in een wijk een straat opknappen) betreft het in het plantseizoen 2008-2009, minus 10 bomen en in het plantseizoen 2009-2010, minus 140 bomen. Voor het plantseizoen 2010-2010 wordt dat waarschijnlijk minus 76 bomen. Samen goed voor minus 226 bomen.
  • Dan de grotere, op natuurverbetering, gerichte projecten. Hier wordt alleen het wandelbos genoemd. Nou dat ligt even stevig op z’n gat.

U snapt, dikke, dikke problemen en vooral in de wijken. Hé en laten daar nu juist de meeste mensen wonen. De Alphense boomfeestdag kunnen we met al deze ellende beter ombouwen tot een Alphense bomenherdenkdag.

laarzen_01Goed, hier hadden we het (met een verzoek aan B&W&A om voor straf zelf maar eens gezwind met laarzen en schop aan de slag te gaan) bij kunnen laten, ware het niet dat er spontaan een krakende argumentatie in de beantwoording werd meegeleverd.

In het volgende artikel moeten we dan maar, noodgedwongen als eerste, deze krakende argumentatie gaan kraken.

Dit artikel is geplaatst in Alphen gemeenteraad politiek en getagged , , , , , , , . Bookmark hier de permalink.

Op dit artikel kan niet (meer) gereageerd worden.