Kinderen moeten kunnen meedoen

kind_01Niet kunnen meedoen omdat er geen geld is, is niet leuk. Kinderen voelen dat goed aan en de excuses zijn algauw voorhanden. Het geldprobleem geldt zeker niet alleen voor arme gezinnen. Ook gezinnen met een iets hoger inkomen kunnen tegen onoverkomelijke kosten aanlopen. In echte armoede situaties is het nog moeilijker. Ook Alphen kent vele arme gezinnen. Het grootste schrikbeeld is altijd de situatie dat de armoede erfelijk wordt en dat families generatie na generatie in de armoede zitten. Nu komen problemen zelden alleen en conflicten in en rond het gezin kunnen eraan verbonden zijn. Ja en ook daarvan is bekend dat die erfelijk kunnen zijn.
Soms kan en mag je als Overheid helpen, maar helaas is dat niet altijd mogelijk. Dit kan o.a. komen omdat we de gezinnen niet bereiken, mensen niet geholpen willen worden, of dat men zich niet aan de regels houd. Gelukkig hebben we door een aantal acties de afgelopen periode steeds meer mensen kunnen bereiken en kunnen en mogen helpen. Alle extraatjes van de Rijksoverheid zijn dan ook welkom.

spelen_01Voor de kinderen heeft het Kabinet nu wat extra gedaan. Staatsecretaris Klijnsma (PvdA) heeft extra geld beschikbaar gesteld om kinderen uit minder draagkrachtige gezinnen te kunnen laten meedoen. Meedoen met sport, meedoen met cultuur, meedoen met vult u maar in. Dat is belangrijk voor zowel het gezin als de ontwikkeling van het kind. Dat hoeft zich nu niet meer buitengesloten te voelen. Ik ben er heel blij mee want het ligt precies in het verlengde van onze huidige Alphense praktijk. Voor sommige andere gemeenten kan het zelfs nog verder doorwerken. Vooral als ze nog wat minder voor de kinderen deden. Nu moeten ze wel.
Onze gemeente verdeeld het extra geld, in drie delen; over de Alphenpas, geoormerkt met een labeltje in het budget voor jonge gezinnen en via het Jeugdsportfonds. Participatie van kinderen in armoede heet dat voorstel. Een afgewogen strategie die de middelen efficiënt spreidt over al bestaande instrumenten en deze daarmee ook nog eens versterkt.

kind_boek_01Over het voorstel heb ik, m.b.t. de praktische uitvoering, nog wat vragen gesteld. Een algemeen probleem bij de Nederlandse sociale voorzieningen is namelijk de administratieve rompslomp. Veel mensen zien daar tegenop en in de praktijk er daardoor vanaf. Het is ook niet leuk steeds maar weer heel je hebben en houden op tafel te moeten leggen. Misschien lacht u erom maar bekijk maar eens het rijtje van ingewikkelde formulieren die, naast alle gesprekken, op je pad kunnen komen. Alleen al de diverse overheden hebben hun eigen procedures, aankondigingen en formulieren. Toch is het belangrijk, want tel je alleen al de Gemeentelijke, Waterschaps, Provincie en Rijksbelasting op, dan tikt dat behoorlijk aan.

sport_strand_01Ook het Alphense Jeugdsportfonds kent haar eigen regels en procedures voor de toekenning van steun. Het staat wat verschillend en verwarrend op de websites, maar gezinnen kunnen kennelijk niet zelf een aanvraag doen. Een derde partij mag alleen de aanvraag doen. Ja en dat is nou precies wat ik bedoel bij arme gezinnen. Eerst langs bij de gemeente, alles op tafel, doorgestuurd en dan weer een keer de hele molen door. Daarbovenop, als een extraatje, moet er ook nog een derde partij worden gevonden. Volgens mij zou dat allemaal veel eenvoudiger kunnen als er vooraf goede afspraken gemaakt zouden worden. Goede afspraken tussen al die instanties die zich met deze kinderen en gezinnen gaan bezighouden. En daar gingen mijn vragen nu precies over. Deze week hoor ik ongetwijfeld meer en zo het al niet opgelost is, kunnen we het hopelijk eenvoudig oplossen. Eén mogelijke oplossing heb ik al bedacht: Een indicatie plus aanvraag van onze gemeente is goed genoeg voor het Jeugdsportfonds. Geen extra formulieren, geen derde partijen, enz. Iedereen blij en vooral de kinderen, want die kunnen gewoon meedoen!

Dit artikel is geplaatst in Alphen gemeenteraad politiek, Landelijke politiek en getagged , , , , , , . Bookmark hier de permalink.

Op dit artikel kan niet (meer) gereageerd worden.