Test kleine windmolens

zeeland_01Meten is weten

Heel vriendelijk heeft de Provincie Zeeland (ja, die provincie waar het zo hard kan waaien) samen met drie andere partijen (DELTA N.V., Gemeente Sluis en stichting Zeeuwind) medio 2005 een initiatief opgezet om kleine windmolens te testen.

En zie; de eerste resultaten zijn daar.

analyse_01windmolen_01Afwegen

Nu zijn er meerdere partijen in Nederland die ‘erg positief’ of ‘erg negatief’ over windenergie zijn en het is dan ook goed beide meningen en analyses, over en van de resultaten te lezen. Wat in het bijzonder opvalt, is dat zowel beide commentaren, als de harde cijfers, een tamelijk rampzalig beeld geven over de opbrengsten van deze molens. “Koop maar een zonnecollector of een zonnepaneel met onderhoudscontract”, om de teneur kort samen te vatten.

Voor de goede orde: De hele grote windmolens zijn een ander verhaal, maar dat moet u zelf maar gaan lezen:

http_01

De resultaten en analyses

De introductie van de Provincie Zeeland.
De geteste turbines.
De resultaten van de test door de Provincie Zeeland.
Het kritische commentaar van De Groene Rekenkamer die naar Windservice Nederland verwijst.
De analyse van Windservice Nederland.
De verdere analyse van OliNo.

Moniti meliora sequamur.

kralen_01Addendum

Het eerdere onderzoek van de provincies Groningen, Friesland en Drenthe over kleine windturbines vind u helemaal onderaan deze pagina van de provincie Groningen.
De door de De Groene Rekenkamer verzamelde praktijkinformatie, over ervaringen van bezitters van kleine windmolens, vind u hier.

Dit artikel is geplaatst in Algemeen, Alphen gemeenteraad politiek, Provinciale politiek en getagged , , , . Bookmark hier de permalink.

Op dit artikel kan niet (meer) gereageerd worden.