Hoera: De 13e plaats op de Duurzaamheidsmeter

hoera_01Hoera

Alphen aan den Rijn staat dit jaar, komend vanuit een peilloze diepte, op de 13e plaats van de ‘Duurzaamheidsmeter 2009‘. De Duurzaamheidsmeter geeft van 150 gemeenten aan of een gemeente duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. De duurzaamheidsmeter is daarbij gebaseerd op de drie dimensies van duurzame ontwikkeling: People, Planet en Profit. Ook wordt gekeken of alle mooie woorden over het principe van duurzame ontwikkeling duidelijk van beleid naar uitvoering vertaald worden. M.a.w. gebeurt er ook wat in de praktijk en blijft het niet bij mooie woorden.

stijging_01Komend vanuit een peilloze diepte

Het is fijn om na alle inspanningen van de afgelopen jaren op milieugebied, de resultaten nu ook eens objectief in de extern gemeten resultaten te zien. Jarenlang gebeurde er wel wat op milieugebied, maar of we toen meters maakten was echt de vraag. Kijk maar eens naar de oude scores op duurzaamheidsgebied. Goed te zien dat we, door alle inspanningen, nu meetbaar voortgang maken. Doordat gemeenten onderling vergeleken worden, kan je hierbij mooi met de relatieve positie werken. Dat bespaart ons een discussie over de criteria en de zichtbaarheid. Zeker de zichtbaarheid is voor Alphen altijd lastig, want een gesaneerde en daarmee voormalig vervuilde plek zie je eigenlijk niet meer. Alphen was immers, als deel van een oude industriezone, belast met talloze van die vervuilde plekken. Vooral de provinciale vuilnisbelt in de Coupépolder is landelijk berucht.

milieu_01Milieu weer op de kaart gezet

Als ik de afgelopen jaren even terug film, dan schieten, uit de talloze zaken, gelijk diverse mijlpalen in mijn gedachten. Maar het begon eigenlijk met de verwondering, of moet ik zeggen verbijstering, over het gemeentelijk milieuplan. Een fraai plan maar wat deden we daar nu eigenlijk mee? Het was gelijk duidelijk dat het nodig was om  ‘samen’ de armen uit de mouwen steken.

Stap voor stap is er dan ook aan het werk gegaan. Om enkele voorbeelden te noemen: De ‘echte’ sanering van het onvolprezen NAF-terrein en haar wijde omgeving. Zelden zo’n groot dossier gezien, waar zoveel fouten mee gemaakt waren. De taaie (bestuurlijk moeizame) maar geleidelijke aanpak van de luchtvervuiling met al haar lastige afwegingen en keuzes. Het moedige, verantwoordelijke en breedgedragen besluit van onze Gemeenteraad om windmolens te plaatsen. Het aannemen van het Alphense Klimaatplan, met daarbovenop de ook hier door de Gemeenteraad breed gedragen ‘Plus van de Raad’.

Hierbij dient dan gelijk de expliciete opdracht van de Gemeenteraad aan het College genoemd te worden om in Alphen, waar maar mogelijk, extra bomen te planten. Een heel concrete maatregel, met een brede en positieve invloed op het welzijn en de gezondheid in onze groene gemeente.

Samenwerken is belangrijk voor de effectieve en efficiente aanpak van een complexe zaak als het herstel en behoud van ons milieu, waarmee de toetreding tot de gemeenschappelijke milieudienst (Milieudienst West-Holland) een wel heel belangrijke stap was. Om af te sluiten een misschien wat minder zichtbare maatregel: We zetten innovatieve duurzame gebouwen neer in Alphen. Bekend is ons stadhuis en een schitterend voorbeeld wordt het nieuwe overdekte zwembad.

ambitie_01Ambities

Zijn we er nu en gaat alles nu vanzelf goed? Ga maar eens mee op de fiets een rondje Alphen maken. Tientallen concrete kansen liggen er om verder meters te kunnen maken. Ambitie, doorzetten en de wil om samen te werken bepalen eenvoudigweg het succes. Maar maakt u zich geen illusie. Het blijft keihard knokken en werken, voordat we alle liggende en toekomstige problemen hebben aangepakt en opgelost. Van één ding ben ik echter overtuigd: We zijn nu op de goede weg en er wordt in Alphen met veel inzet en enthousiasme ‘samen’ aan duurzaamheid en een gezond milieu gewerkt.

Dit artikel is geplaatst in Alphen gemeenteraad politiek en getagged , , , , , , . Bookmark hier de permalink.

Op dit artikel kan niet (meer) gereageerd worden.