Gehandicapt en stemmen bij de verkiezingen

Inleiding

verlamde handAls je gehandicapt bent moet je dagelijks vele hindernissen overwinnen. Ook het stemmen bij verkiezingen is vaak een uitdaging. Bijvoorbeeld slechtzienden kunnen daar over meepraten. Ondanks alle mooie woorden heeft de Tweedekamer bewust nog steeds geen maatregelen genomen om het stembiljet voor deze mensen beter toegankelijk te maken.

Ook motorisch gehandicapten ondervinden problemen. Soms is het bereiken van een stemhokje al een probleem, maar wat als je helemaal niet meer zelf kan stemmen? Dan kunnen de problemen zich onverwacht opstapelen. Gelukkig kan vrijwel iedereen, gehandicapt of niet, iemand anders machtigen om voor hem of haar bij volmacht te stemmen. Echter, wordt daar rekening gehouden met alle gehandicapten?

Uitgesloten

Sommige groepen gehandicapten worden vaak onbedoeld door gemeenten uitgesloten van het stemmen doordat de informatie op of bij de gemeentelijke websites en publicaties onjuist en onvolledig is. Het betreft bijvoorbeeld de groep gehandicapten die anderen bij volmacht voor hun willen laten stemmen, maar door hun handicap geen handtekening kunnen zetten.

Wat wil de praktijk. De regels voor het bij volmacht stemmen en bijvoorbeeld het gebruik van de zogeheten “onderhandse volmacht” staan op de websites van veel gemeenten namelijk niet geheel juist en volledig weergegeven. Dan stapelen de problemen en/of misverstanden zich algauw op en dan is de stap naar “dan maar niet stemmen” snel gemaakt. Dit is wat weinig inclusief richting deze groep gehandicapten die juist alle steun, hulp en aanmoediging kan gebruiken.

Niet dat het uitmaakt of mag uitmaken, maar het betreft meer mensen dan men zich vaak beseft. Verlamde, verminkte, trillende, krachtloze handen, het komt zo vaak voor. Een bezoek aan ziekenhuis of een verpleeg, verzorgings of revalidatie-instituut spreekt boekdelen.

De huidige wet- en regelgeving maakt het voor gehandicapten die niet kunnen tekenen juist expliciet – wel – mogelijk om toch zonder getekende onderhandse volmacht te stemmen. De vaak alleen genoemde regel “je moet een handtekening zetten” is dus niet altijd juist. Voor mensen die geen handtekening kunnen zetten is er een bijzondere regeling. Dat moet je als gehandicapte of ondersteuner dan wel weten of kunnen nalezen.

Oplossing

Daar er hier regelmatig verwarring over is, is het belangrijk deze regel expliciet in gemeentelijk publicaties en op de gemeentelijke websites te vermelden en de leden van de stembureaus hier tijdig en actief op te wijzen.

Enige wet- en regelgeving hierover is via onderstaande koppelingen vinden:

https://www.kiesraad.nl/verkiezingen/inhoud/tweede-kamer/stemmen/hulp-bij-stemmen

http://wetten.overheid.nl/BWBR0012811/2017-03-01#HoofdstukIII_Paragraaf1_Artikel29

Een mooie en dankbare kans voor ons allen, om in dialoog met onze gemeenten, meer gehandicapten de kans te geven om beter aan onze samenleving te laten deelnemen. Doet u mee?

Dit artikel is geplaatst in Algemeen, Landelijke politiek en getagged , , , , , , , , , , , . Bookmark hier de permalink.

Op dit artikel kan niet (meer) gereageerd worden.